Bogdan Nicolai
1346 Views

O pasiune în alb şi negru (P)

Sunt un bărbat de 1,89 m şi 88 kg. Sunt încă tânăr şi, dacă mă tund scurt, nu se văd nici cele câteva fire albe care-mi poartă noroc. Am făcut schi, am câştigat competiţii de mountain bike, alerg la maratoane. Dar aveam nevoie de pericol extrem, de mai multă adrenalină, de competiţie, să arăt că sunt cel mai bun, adică cel mai rău. Aşa că m-am apucat de şah. Crezi că numai atunci când sari cu coara elastică inima îţi dă cu ciocanul în nicovală şi-n scăriţă?

Numai eu ştiu cum mă trec toate căldurile când sunt încolţit de toţi nebunii, când caii trec peste mine ca peste un şoarece de câmp şi tot regatul meu se duce naibii turn cu turn. Când mai ai numai trei minute în care poţi întoarce jocul, regina nu-i pe tablă, ci pe masă, întinsă, pionii plâng toţi la priveghiul ei… Doamne! Nici nu mai vreau să mă gândesc…
Prima mea întâlnire cu şahul a fost prin clasele primare. Mergeam mai mulţi băieţi la clubul uzinei Mefin, unde profesorul Liviu Coman făcea tot posibilul să ne ducă mai departe, la competiţii naţionale. Doi dintre noi au ajuns şi la campionate europene. La sportul minţii eram doar rezervă, mereu accidentat, cu un fel de ADHD care pe vremea aia se numea “Neastâmpăr” sau “Zici c-are draci în el”. Râdeam, îi deranjam pe ceilalţi, aşteptam să-şi termine jocul ca să ieşim la joacă, erau toţi prietenii acolo şi d-aia n-aş fi renunţat în veci la şah.
Trecut-au anii, timp în care m-am întâlnit cu şahul fix de atâtea ori ca şi cu Sharon Stone. Până-ntr-o zi în care văd că mă sună cu prefix de California. De fapt… până când am descoperit Chess.com, o aplicaţie de şah pe mobil. Am început să joc, de fapt să pierd. Am câştigat mai mult din întâmplare. Începeam să regret că nu am reţinut nimic din ce-mi spunea profesorul cândva.
Noroc că fiul său, Ovidiu, mi-e prieten vechi, adică am bătut cartierul pe diagonală, verticală şi orizontală ani la rând şi e la fel de bun la şah ca taică-su, adică e fost campion. Locuieşte într-un apartament cochet împreună cu fiica, soţia şi-un căţel, tot cu ADHD şi el. Am început să mă aşez săptămânal la masa din bucătăria sa şi între noi stau multe pătrate. De teamă că se satură de mine, am insistat să-i plătesc şedinţele, dar încă insist.
Cu fiecare vizită, sunt tot mai bun! Am rata de victorii-înfrângeri 55/45 pe Chess.com şi un punctaj în creştere. Noaptea, în pat, la masă sau când am o pauză, joc şah! Fac asta chiar şi în acest moment. Mă întâlnesc online cu mexicani, americani, brazilieni, ruşi, chinezi, indieni şi cu locuitori ai unor ţări de care nici măcar ei nu au auzit.
Visul meu e să ajung mai bun, cât mai bun, cel mai bun. Şi pentru că Nokia Mobile tocmai a pornit o campanie de susţinere a celor care cred cu adevărat în pasiunea lor, dar şi de recompensare a persoanelor care le sunt mereu alături, aş vrea să-i mulţumesc lui Ovidiu, prietenul şi mentorul meu în ale şahului. Dă click pe video-ul de mai jos şi, într-un scurt comentariu, povesteşte-ţi visul şi spune ce persoana îţi este alături. Poţi câştiga 2 smartphone-uri Nokia 8 cu #PureAndroid, unul pentru tine şi unul pentru cel/cea care te inspiră. #UniteFor #Love:

About the author:
Has 143 Articles

RELATED ARTICLES

Back to Top