Bogdan Nicolai
757 Views

Pe urmele celor mai buni: Eduard Dąbrowski-Boboia, dirijor (P)

Pentru a deveni cel mai bun, trebuie să trăiești excelența prin puterea exemplului. Pe urmele celor mai buni este campania prin care Mercedes-Benz România sprijină cei mai ambițioși români și îi pune față în față cu personalitățile care îi inspiră. Eduard Dąbrowski-Boboia este pianist și studiază la Conservator pentru a deveni dirijor. A ales-o ca model pe Andreea Esca pentru că îi inspiră multă încredere, lucrul de care voi avea cea mai mare nevoie. Voi fi în fața unei orchestre de 150 oameni și trebuie să-i conving să aibă încredere în mine. E un exercițiu de curaj. Ca și in televiziune, e vorba de o sincronizare perfectă, la milisecundă, cu o echipă mare. I-am luat interviu lui Eduard Dabrowski-Baboia la el acasă, într-un mic apartament din zona Gării de Nord. Locuiește împreună cu prietena sa, care tocmai pregatise niște prăjituri delicioase. Edi pregătise, la rândul lui, micul studio din living ca să-mi arate compozițiile sale pentru coloana sonoră a unui film.

 

Bogdan Nicolai: Cum i-ai explica ce este acela un dirijor unei persoane nefamiliarizate cu muzica clasică?

Eduard Dąbrowski-Boboia: Este regizorul care urmărește un scenariu. El are viziunea totală. El este filtrul, inelul prin care intră viziunea pe care o dă mai departe către public. Altfel, poate că ar exista comunicare, dar ar fi un haos total. Ceea ce face dirijorul este important mai ales la repetiții. Când vine la concert, el este antrenorul care dă indicații și reamintește echipei tot ce au lucrat împreună. Dirijorul poate fi oricum, dar nu un tiran. Nu trebuie să-i deranjezi pe cei din orchestră, trebuie să-i lași să cânte, să-i împingi de la spate fără ca ei să-și dea seama, să simți ca și ei se lasă împinși. Asta te face un dirijor bun.

Care a fost primul tău contact cu muzica?

Mama zice că mă uitam la tv la un concert al unui pianist, nu mai știu al cui. M-am întors și am zis că eu vreau să fac asta. Și studiez pian de la trei ani. Este instrumentul meu de bază, lucrez cu el tot timpul.

Cu ce alte instrumente muzicale te-ai familiarizat?

Doi ani am studiat violoncelul. Ai șaizeci de oameni în orchestră care cântă la instrumente cu arcuș. Ca dirijor, trebuie să știi cum funcționează toate intrumentele ca să înțelegi ce se întâmplă acolo.

Care este visul tău?

Visez să dirijez cât mai multe concerte mari, pe mari scene ale lumii. Visez să-mi compun propriile simfonii. Visez să compun muzică de film. Plâng foarte mult la filme, am plâns citind cărți, râd citind cărți, sunt foarte…sensibil, nebun. Și mă doare dacă se întâmplă ceva cu un personaj din carte, sau din film.

Ești student la Conservator în anul al doilea. Câți sunteți în an?

Suntem 3. E un an bogat.

Pentru că se intră foarte greu, sau pentru că nu este cerere?

Ambele. Dirijat orchestră, compoziție și muzicologie sunt secțiile de top de la Conservator. Unii dau examen de licență din ce dăm noi admitere. Se fac 3 ani la celelalte secții, la noi se fac 4. Trebuie să înveți tot, trebuie să știi tot, așa cum regizorul trebuie să știe și montaj și imagine și actorie și scenariul.

Ai întâlnit profesorii la care visai?

Profesorul meu actual a studiat cu Karajan și cu Sergiu Celibidache. Aș vrea să dau admitere și la Compoziție pentru a lucra cu domnul Dan Dediu. Sunt conștient de cât de ocupat este. Până de curând a fost rector, director la multe festivaluri, e și compozitor, profesor, are familie. Eu nu aș mai avea, în locul dumnealui, să predau și în privat. Așa că… asta e singura șansă să-l întâlnesc.

Ce îți place cel mai mult să interpretezi?

Cel mai mult imi place Beethoven. Și Beethoven aș alege și orchestră, dacă ar fi. Aș alege fără să clipesc Sonatele pentru pian și, la orchestră, Simfoniile.

Dintre cele scrise de Beethoven, care este simfonia ta preferată?

Simfonia numărul 3, Eroica. Îmi place foarte mult și ca poveste pentru că se leagă de un alt idol, este dedicată lui Napoleon Bonaparte. Ca personalitate istorică îmi place cel mai mult. Viața lui e fascinantă. A făcut totul pe munca lui. În 11 ani, a ajuns din nimic, împărat, apoi, tot în 11 ani, din împărat a ajuns nimic.

Predai pian la o asociație specializată în terapia pentru copiii cu autism…

Fac asta împreună cu prietena mea. Ne ocupăm de trei copii, deocamdată. Îi simți aproape și simți nevoia de afecțiune pe care ți-o dau. Pianul îi ajută la motricitate, la autocontrolul corpului și la dezvoltarea creierului. Este minunat să-i vezi cum ajung să se controleze și să-ți cânte lucruri mici, dar atât de frumoase. Am o fată, Ilinca, care este foarte talentată. Are 9 ani. Predau de ani de zile, dar nu am făcut cu un copil normal ce am reușit să fac cu ea. Este foarte deșteaptă. La primele ore bătea în pian, dar, din moment ce a evoluat, a început să se cizeleze, să facă o muzică civilizată pe care să o poți înțelege. De curând, a scris un cântecel pe care l-aș preda oricând copiilor începători. Vine cu tot felul de titluri interesante pentru ce compune: Inima în dragoste, Iubire pentru oricine sau Zâna iubirii…

Care sunt pasiunile tale, în afară de muzică?

Cititul

Ce citești?

Tot. Am liste de cărți pentru următorii 10-15 ani.

După ce ți-ai spus povestea pe www.peurmelecelormaibuni.ro și ai fost ales, ai ales-o, la rândul tău, pe Andreea Esca. De ce ai ales-o pe ea?

Când deschizi televizorul și o vezi pe Andreea vorbind, se vede că este o profesionistă desăvârșită. Nu greșeste niciodată în nimic din ceea ce face. Este greu să stai în fața a sute de oameni și să te impui. Îți inspiră multă încredere, lucrul de care voi avea cea mai mare nevoie. Voi fi în fața unei orchestre de 150 oameni și trebuie să-i conving să aibă încredere în mine. E un exercițiu de curaj. Ca și in televiziune, e vorba de o sincronizare perfectă, la milisecundă, cu o echipă mare.

Ce altceva ai vrea să înveți de la Andreea?

Aș vrea să învăț de la ea să fiu om. Simți cum vine din ea. Are un mod de a trăi și de a face chestiile bine, și un mod de a se distra. O urmăresc pe Instagram + Facebook. Își dorești să nu fii workaholic în sensul rău al cuvântului, vrei să îți facă placere să lucrezi, să ai rezultate, dar și o viață pe care să o trăiești. Imi place povestea ei, dar si povestile altora, pe care reușește să le scoată la iveală. Te învață să fii atent la viață.

Vrei să ieșim la o plimbare? După ce am aflat despre campania Mercedes-Benz “Pe urmele celor mai buni”, am înțeles încă o dată cât de important este să fii alături de oamenii care nu renunta la vis. Scrie-mi la bogdan.nicolai@gmail.com despre drumul tău profesional și despre experiențele care te-au făcut cel ce ești azi. Putem petrece, împreună, o zi alături de Mercedes-Benz.

About the author:
Has 143 Articles

RELATED ARTICLES

Back to Top