Bogdan Nicolai
1488 Views

ACEL film: Despre trup și suflet (P)

Clujul văzut prin geamurile unui Mercedes E Class, mașina oficială a festivalului, un prânz delicios alături de Tora Vasilescu, șansa de a da mâna cu Alain Delon, tenis și piscină la Grand Hotel Italia, party-uri nebune și compania minunaților mei parteneri de drum: Ioana Chișiu, Andi Moisescu, Raluca Mureșan, Mirel Dediu, Anca Tiribeja, Manu Nenilă, Emanuel Olteanu, Andreea Vasile și sper că nu am uitat pe nimeni. Totul pe fun și relaxare, dar… să nu uităm de ce am venit. Filmul!

Îmi trebuia filmul!!! ACEL film care să îmi tatueze pe suflet și TIFF-ul din 2017. L-am găsit, l-am văzut. Atât de bun, încât, n-am vrut să scriu despre el până când nu l-am revăzul și într-un cinematograf din București, alături de toți prietenii cinefili. Acum, da, sunt 100% sigur că merită să ți-l recomand:

Mereu m-am întrebat dacă doi oameni pot visa același lucru și, mai mult, dacă se pot întâlni în vis. Când eram mic, obișnuiam să îmi întreb prietenii ce au visat, în speranța că voi descoperi o lume paralelă, la care avem acces doar prin somn.

Poate că de aceea, încă de la început, experimentul curajos al regizoarei Ildikó Enyedi, Despre trup și suflet, mi-a lipit pe frunte facebook feelings precum: blesed, excited, nostalgic, curious, dar și optimistic, pentru că niciodată nu am încetat să sper.

El, Endre, sexagenar, calm, sobru, tăcut, este directorul financiar al unui abator. Ea, Maria, mult mai tânără, bizară, marginalizată de colegi din pricina unui autism incomplet vindecat, este cea care decide calitatea cărnii în funcție de stratul de grăsime al animalelor sacrificate.

Un incident minor obligă poliția să pornească o anchetă care îi pune pe toți angajații abatorului față în față cu un psiholog. Totul decurge (aproape) normal până când terapeutul descoperă ceea ce, la început, i s-a părut o glumă ieftină: Endre și Maria sunt cerb și, respectiv, căprioară în visele lor. Când dorm, se caută, se întâlnesc, se plimbă prin aceleași locuri.

Ideea, pe cât de nebunească, pe atât de incitantă, îi transformă pe acești introvertiți de carieră în adorabile personaje care își caută cu disperare o undă comună. Este fascinant felul în care învață să-și exprime adevăratele sentimente, în ciuda barierelor pe care și le-au impus ei înșiși.

Setimentele sunt redate intens, sunt sigur că asta a contat cel mai mult în ochii juriului de la Berlin când a decis că “On body and soul” merită Marele Premiu. Imaginile sunt atât de puternice încât, de două ori, am oscilat între a-mi acoperi ochii și a ieși din sală pentru o scurtă plimbare. Drama interioară intrigantă, comedie cu haz pe bune, dragoste ca înainte de Facebook, suspans fără clișee, toate într-un singur film care rulează acum în cinematografe.

About the author:
Has 143 Articles

RELATED ARTICLES

Back to Top