Bogdan Nicolai
2087 Views

Daniel Negreanu, jucatorul de poker cu cele mai mari castiguri din istorie: “Sunt un cameleon” (P)

Aseară, am stat aproape de masa lui și l-am studiat în timp ce îmi pregăteam întrebările. Nu trebuie să știi cine e ca să il remarci dintre sute de oameni care joacă EPT Grand Final la Monte Carlo. Energic, glumește pe seama adversarilor de la masă, tastează pe telefon, scrutează toată sala ca un far maritim și se întoarce să soarbă din cocktail-ul său vegan.
Astăzi, după doi jurnaliști japonezi, a venit rândul meu să urc la etajul 10 al luxosului hotel Monte Carlo Bay. A deschis ușa camerei (destul de modeste) același Daniel Negreanu de la masa de poker: un bărbat foarte vesel, de statură medie, îmbrăcat ca pentru alergare. Ochii albaștri curioși și zâmbetul larg m-au dus cu gândul la Motanul Cheshire. Oare e doar un rol?

 

Bogdan Nicolai: În filmele precum James Bond, jucătorul de poker are o viață plină de acțiune, sex senzațional, arme, inamici, urmăriri. Cum e viața ta?
Daniel Negreanu: Jucătorul real de poker nu e James Bond. El vine la turnee în pantaloni scurți și în adidași, nu la costum. Am o viață liniștită. Mă simt bine oriunde, dar îmi place foarte mult să stau acasă, relaxat. Cînd ies, merg la sală sau joc fotbal. N-am fost niciodată bun la fotbal, dar încerc să fiu.

Joci poker în fiecare zi?
Acasă nu joc niciodată. Maxim o dată pe lună, cu niște prieteni. Joc numai în turnee. Din când în când mă uit la Poker Stars ca să văd ce fac ceilalți, dar nimic mai mult.

Citești cărți despre poker?
Eu scriu cărți, nu le citesc. Ha, ha, ha! Prefer mai degrabă să-mi citesc adversarii. Când joc Super High Roller, îi cunosc pe toți. Dar la Main Event, pot ajunge la masă cu șase-șapte necunoscuți. Încă de la prima oră a dimineții e bine să îi studiezi, să te uiți cu atenție la fețele lor, la mâini, la gât. După câteva minute, deja știu cum joacă fiecare și ce tip de jucător e.

În timpul jocului ești relaxat și foarte distrat. Când ai timp să îi mai și studiezi?
Îi fac să creadă că sunt altcineva. Toți cred că sunt nebun, că vorbesc non stop și că sunt neatent. Dar mi-am dezvoltat acest stil deruntant: mă distrez și văd absolut tot. Mă simt confortabil la masă. Mă simt atât de bine încât îi intimidez.

Care e cel mai comun tic pe care îl au jucătorii de poker?
Ochii îi dau cel mai ușor de gol pe începători. Dacă au cărți bune, se uită instinctual la jetoane. Sunt lacomi și abia așteaptă să pună mâna pe ele. Lăcomia te face să îți pierzi mințile și pe asta se bazează orice cazinou.

IMG_20160430_090613

Monte Carlo

Care e cea mai mare greșeala pe care o poate face un jucător profesionist?
Când joci poker și pierzi, e foarte important să rămâi calm. Dar cei mai mulți, când pierd, joacă și mai mult, în loc să meargă la culcare. Nu se mai pot opri. Joacă 30 de ore ca să-și recupereze banii, dar nu se mai pot concentra. Un adevărat profesionist simte când și-a ieșit din mână și o lasă mai moale.

Care este cea mai mare greșeală făcută de tine?
Am vrut să ajut mulți jucători și i-am împrumutat cu bani. Le-am dat zeci de mii de euro și nu i-am mai văzut niciodată.

Cat de important este să ai acel “poker face”?
Poker face-ul e mai mult un mit, că tot vorbeam mai devreme de James Bond…

Ai întâlnit trișori?
Da, dar nu în cazinou. Când eram mai tânăr jucam cu niște italieni care erau înțeleși. Dar erau atât de tâmpiți încât îi băteam chiar și așa. Atâta timp căt va fi vorba de bani, oamenii vor încerca mereu să găsească un mod de a trișa. Dar e foarte greu să faci asta în cazinou. Sunt camere video, observatori, dealerul schimbă cărțile o data la 30 de minute…

EPT Grand Final Poker Sters Credit Bogdan NicolaiPokerStars and Monte-Carlo® Casino EPT Grand Final, festivalul de poker care adună 72 de turnee și mii de jucători din toată lumea, e deja o tradiție. Totalul premiilor este de 1,223,170 de euro, iar marele câștigător îsi va adjudeca un premiu de peste 200.000 de euro.

Care e cea mai puternică armă a ta?
Acum, tinerii care vin din urmă, știu foarte multă matematică, statistică, probabilități, țin minte cărțile. Dar eu am ca armă experiența. Joc de peste douăzeci de ani și am întâlnit mii de situații. Sunt un cameleon și știu să mă schimb de la o mână la alta. Dacă tu crezi că niciodată nu voi face bluff, atunci îl voi face.

Ai câștigat peste 32 de milioane de dolari. Încă mai joci pentru câștig sau doar pentru glorie?
Niciodată nu am jucat pentru bani. Banii nu au contat pentru mine. Am avut ambiția de a fi cel mai bun. Și nu mă voi lăsa niciodată. Vreau să fiu cel mai bun încă optzeci de ani de aici încolo. Dacă ce faci în viață e doar pentru bani, nu vei reuși să faci mare lucru.

Ce faci cu toți banii? Care este excentricitatea ta?

Am investit mult în casa mea care e plină de jocuri. Am biliard, am un teren de golf, mese de poker, foarte multă culoare. Parcă ar fi casa lui Austin Powers.

Ai vreo superstiție?
Nu. Asta e o tâmpenie. Știu jucători care au obsesii de genul ăsta. Unul nu voia să joace dacă dealerul e chinez. Altul nu suporta să joace cu femei. Trebuie să gândești strategic și matematic, nu să crezi că vei câștiga pentru că ai pantofi roșii.

Daniel Negre4anu si Bogdan Nicolai

Daniel Negreanu si Bogdan Nicolai

Care a fost cel mai ciudat jucător pe care l-ai întâlnit?
Aoleu! Mai demult am jucat cu un american care își tăia unghiile la masă.

Care este jucătorul tău preferat?
Eu. Și după mine e prietenul meu, Phil Ivey.

Ții legătura cu jucătorii români?
În Europa, mă întâlnesc adesea cu Mihai Manole și cu Toni Județ. În America mai e Cornel Cimpan, un californian de origine română care joacă foarte bine.

Când vii în România?
Luna aceasta, pe 16 mai. Vin cu Poker Stars la Eureka Poker Tour.

About the author:
Has 143 Articles

5 COMMENTS
 1. Ciprian

  Foarte bun! Felicitări ! ??

  1. bogdannicolai

   Iti multumesc mult!

 2. reparatii frigidere

  Cum bine ai zis la inceput toti credeam ca jucatorul de poker este un tipar ca James Bond ,John Wayne,Brad Pitt,dar asa ne dam seama ca este un tip normal ca si noi dar cu pasiuni diferite.

 3. alxa

  ai putea scrie o carte..

  1. bogdannicolai

   asa e

RELATED ARTICLES

Back to Top