Bogdan Nicolai
1845 Views

Dincolo de hateri și idolatri: Arsenie Boca, pictorul

Satul Drăgănescu se află pe malurile lacului de acumulare Mihăilești, locul pe care Ceaușescu îl visa portul Bucureștiului la Marea Neagră. Faimoasa biserică pictată de Arsenie Boca (1910-1989) se oglindește în apa proaspăt dezghețată. Aici, părintele ar fi ilustrat câteva dintre profețiile care l-au făcut faimos. Fotografierea bisericii este strict interzisă, chiar și fară blitz,  un lucru absurd. Am cerut voie, dar răspunsul a fost limpede: „Nu vă las pentru că sunteți insistent. Aveți grijă că neascultarea se plătește!”. Drept urmare, am făcut pe ascuns pozele de mai jos și am studiat totul cu mare atenție.

Circulă pe net imagini cu orașul industrial în flăcări, despre care se spune că a prevestit atentatele de la 11 septembrie. Apare și un fel de meme medieval cu un bărbat în șort vorbind la telefon, înconjurat de tehnologie. Sunt toate aici. De fapt, prezența rachetelor, a antenelor parabolice și a altor imagini desprinse din contemporan reprezintă o critică a capitalismului de stat comunist și a tehnologizării excesive. M-am amuzat copios cand i-am vazut într-un colț de iad pe Lenin și pe Stalin, dar m-a și frapat curajul de a afirma public așa ceva în perioada comunistă. Există o apropiere de realitate și o puternică critică socială ascunsă între aceste ziduri cu potențial de a deveni noi mituri urbane.

Pictura murală a fost realizată de Arsenie Boca între 1968 și 1988. Galeria de sfinți se înscrie în direcția generală a obișnuințelor ortodoxe, cu o excepție: reprezentarea lui Francisc din Assisi și Ulfila (considerați eretici de catre Biserica Ortodoxă, sărbătoriți însă de cea Catolică). Boca transformă imaginea sacră într-o reflecție teologică și socială profund personală. Majoritatea bisericilor de la noi sunt pictate banal și repetitiv, anulând orice încărcătură sacră. Aici, rigiditatea ortodoxă e spartă de armonii cromatice, jocuri de tonalități atipice îți dau senzația de fereastră către divinitate. Calitatea plastică a picturii este indiscutabilă și îi dă locului mult farmec.

arsenie boca bogdan nicolai blog

Am contemplat un Isus ridicat din mormânt. Rămâi prins în imagine ca hipnotizat. Arsenie Boca a construit volumele din straturi de alb si transparențe cromatice. Unele siluete au conturul accentuat prin auriu sau argintiu, o grafie elegantă și fină. M-a surprins paleta cromatică: armonii pline de viață liniștite cu nuanțe pastel și mult alb diafan. Putini sunt cei care știu că Arsenie Boca a fost Absolvent al Universității de Artă din Cluj și că a excelat în pictura religioasă. În București, icoane pictate de el se păstrează în bisericile Sf. Elefterie, Sf. Anton și biserica din (Colentina) Tei. De asemenea, pictorul Costel Petrescu l-a invitat să-l ajute pentru pictarea frescei Ateneului, unde se știe că a făcut calul lui Mihai Viteazul.

arsenie boca bogdan nicolai blog

La Mihăilești sunt pictate și portrete ale unor patriarhi, semn că Arsenie Boca nu pare să critice instituția care l-ar fi afurisit. A făcut pușcărie grea în perioada comunistă și a fost trimis inclusiv la canal sub acuzația de legionarism. Nu este cert în ce măsură acuzațiile comuniștilor sunt reale, dar știm că Boca a fost în ascensiune când la conducerea Bisericii se afla Patriarhul fascist Miron Cristea. Arsenie Boca chiar s-a aflat în proximitatea puterii fasciste și a multor fețe bisericești care au susținut legionarii, lucru care pune un semn de întrebare asupra integrității sale morale. Totuși, într-un interviu, preotul se delimitează de legionari, pe care spune că i-a ajutat în calitatea lor de prigoniți și nu pe criterii ideologice. Într-un final, BOR, instituție a cărei credibilitate este în continuă scădere, a acceptat să-l canonizeze pe Arsenie Boca pentru a capitaliza de pe urma unui personaj idolatrizat de românii care fac cozi uriașe la Prislop.

arsenie boca bogdan nicolai blog

Dincolo de toate datele adulatorilor și detractorilor, cred că Arsenie Boca este un personaj aparte care a fost vulgarizat de o popularizare excesivă. Este un avangardist în pictura bisericească și a practicat un creștinism mistic – folosit în închisorile comuniste ca tehnică de supraviețuire – care alătură rugăciunii ortodoxe tehnici de meditație de inspirație indiană. Arsenie Boca merită urmărit cu tot simțul critic care te ajută să separi un personaj cultural semnificativ de aburul mitologic care îl înconjoară.

S-ar putea să îți placă și Să-ți trăiești viața

About the author:
Has 143 Articles

1 COMMENT
  1. Dana

    Biserica de la Draganescu este spectaculoasa! Foarte frumoasa!

RELATED ARTICLES

Back to Top