Bogdan Nicolai
3038 Views

Baietii adevarati nu toarna

Cand eram mic, o numeam, simplu, pâră. Inca din anii de scoala, din primele casete cu rap, am bagat la cap ca nimic nu e mai grav decat sa fii sifon.
Chiar si in micul meu orasel de provincie, cel care facea 16 (lege prin care ii infunzi pe altii ca sa ti se reduca din pedeapsa) isi pierdea gradele castigate. Se ducea vestea in tot cartierul ca a turnat si cu totii asteptam sa si-o fure grav.

 

Sus, la capul pestelui, cand cehii aplicau legea lustratiei, il alegeau si il realegeau pe anti-comunistul Vaclav Havel, noi il alegeam si il realegeam pe Iliescu. Am vazut, deci, cum grei cu dosare de informatori conduc televiziuni, partide, biserici si judete si am inteles foarte tarziu ca datul in gat e o problema nationala si ereditara.

Pe orice scara, de bloc sau sociala, romanii s-au incurajat unii pe altii sa denunte, sa dea declaratii, sa faca plangeri, sa trimita scrisori, mailuri anonime, sa arate ei dovezi. Iar astazi, ca rezultat al educatiei in acest sens, privim satisfacuti minunatul spectacol al turnatoriei, un circ mai mare ca niciodata, cu clovni ce se credeau dresori, cu salturi mortale din vila la Parchet si cu magicieni ce nu se mai pot dezlega.

Baietei, care au furat cot la cot, se denunta reciproc: N-am luat eu spuma!, N-am furat singur!, De ce sa fac numai eu puscarie?, De ce sa iau ani multi, iar toti ceilalti sa scape?. Ca sa arati ca ai, totusi, macar o urma de caracter, vierme! Ca sa te stim doar hot, nu si sifon. Poate ca as fi avut o minima satisfactie daca as fi stiut ca m-au furat niste baieti destepti, barbati puternici, invincibili, de m-as fi ales macar cu un film cu mafioti dupa atata drama si comedie proasta.

Adevarul, insa, atat e de trist: asa cum nu am avut mari conducatori ca rusii sau italienii, nu am avut nici Solntsevskaya Bratva, Cosa Nostra sau Camorra. Pare cumva ca acesti pacalici speriati de DNA respecta vreun cod al onorii? Baietii adevarati nu toarna. Francis Ford Coppola n-ar avea ce filma pe aici…

Citeste si Cum am ajuns bogati

About the author:
Has 143 Articles

RELATED ARTICLES

Back to Top