Bogdan Nicolai
6965 Views

Noua lege a vanatorii. Pe scurt, despre un masacru

E usor sa intelegi vanatoarea practicata de omul primitiv, lupta lui pentru supravietuire, obligatia barbateasca de a pune mana pe sulita sau pe arcul cu sageti si de a te intoarce acasa cu hrana. In schimb, nu am putut niciodata sa inteleg vanatoarea moderna: un grup de umflati cu griji putine si minte si mai putina, merg agale prin padure si ucid, miseleste, cu ditamai arma cu luneta, animale nevinovate, sensibile, care pot iubi, pot suferi si isi pot intemeia familii.
Vanatorul modern ucide din pura placere. Nu o face pentru a se hrani, ci pentru a se fali cu trofee ale retardarii, de genul “iata ce cap mare avea acest urs!”. Unii chiar considera ca e un sport sa plimbi prin padure un obiect cu doua gauri la un capat, un tragaci si doua gloante la mijloc si un dobitoc la celalalt capat. De luna asta, insa, lucrurile devin si mai grave pentru ca libertatea de miscare a acestor “sportivi” va fi sustinuta si de lege.

 

Legea vanatorii in Romania a fost modificata si aprobata de Camera Deputatilor cu 303 voturi pentru, 16 abtineri si 11 voturi impotriva. Desi parlamentarii spun ca legea va proteja fauna, adevarul este cu totul altul: daca Klaus Iohannis se pripeste sa promulge legea, acesta ar putea fi startul unui genocid. Pentru 18 specii (unele rare) de pasari, se propune majorarea perioadei de vanatoare cu pana la trei luni, asta insemnand ca se va suprapune peste perioada de imperechere si de cresterea a puilor ceea ce va duce la periclitarea speciilor.

rate ucise

Prima prevedere le va permite vanatorilor sa doboare gastele salbatice cu oua cu tot, deoarece perioada de vanare a pasarilor se va extinde cu aproape o luna la fiecare dintre cele cinci specii. Se va ajunge sa fie doborate pasari care deja isi formeaza ouale.

Tot aceasta prevedere va duce si la un adevarat macel al celei mai periclitate specii de gasca din lume, gasca cu gat rosu. Aceste gaste, aproximativ 50.000 in toata lumea, formeaza stoluri cu garlitele mari, specie la care vanatoarea nu doar ca este permisa, dar va fi prelungita si sunt sanse foarte mari ca in timpul vanatorii de garlite sa fie impuscate si gaste cu gat rosu.

Dreptul la proprietate, garantat de Constitutie, va fi incalcat pentru ca noile modificari de lege permit vanatoarea pe terenurile proprietate privata fara acordul proprietarilor si acorda chiar drept de servitute vanatorilor. Se va permite si organizarea unor vanatori de combatere a animalelor “daunatoare” pentru gospodarie. Cu alte cuvinte, daca un nene isi gaseste intr-o dimineata gardul rupt, poate chema vanatori care sa rada tot ce inseamna urs, lup, mistret, cerb, caprior pe o raza de n kilometrii.

Pe scurt, despre un masacru - ursul

In plus, deschiderea si mai mult a pietei catre vanatorii straini va conduce la un adevarat macel in randul pasarilor cantatoare in conditiile in care Romania este oricum ultima tara din UE care mai permite vanatoarea acestui tip de pasari. Pana acum, in Romania, cetatenii straini puteau vana, dar numai pe baza de invitatie a administratorului unui fond cinegetic. De acum, strainii pot organiza vanatori, iar experienta ne spune ca acestea au tendinta sa devina adevarate bai de sange.

Slava Domnului, vanatorii romani nu sunt interesati si de pasarile cantatoare, in schimb, vanatorii italieni sunt de-a dreptul obsedati de ele pentru ca le folosesc pentru diverse delicatese extrem de scumpe. Prin urmare, citand Societatea Ornitologica Romana, avem urmatoarele date recente: “In 2009, in Balta Mare a Brailei, un braconier italian a fost prins cu 2000 de ciocarlani. In 2010, in judetul Braila au fost prinsi 15 braconieri italieni cu mii de ciocarlii, ciocarlani si prepelite. In 2011, vamesii unguri au interceptat un transport de 11.000 de ciocarlii vanate in Romania si care plecau in Italia. In 2013, un alt italian este prins in Ialomita cu 5.400 de ciocarlii braconate.”

In final, pentru a va arata cine sunt cei care voteaza legi in aceasta tara, am sa citez din declaratia deputatului Kelemen Atilla-Bela-Laszlo care a votat PENTRU aceste modificari: “Multe specii de vanat exista astazi, si nu numai in Romania, dar si pe glob, numai datorita protectiei date de vanatori, fiindca vanatorul este un principal factor de protejare a vanatului”. No comment. Speechless. Mor, vorba ursului…

Citeste si Cum am ajuns bogati

About the author:
Has 143 Articles

3 COMMENTS
  1. Pingback
RELATED ARTICLES

Back to Top