Bogdan Nicolai
604 Views

Teribila groaza pe care o poate simti un copil

In tara noastra, unul din doi pustani a fost cel putin o data amenintat, batut sau batjocorit de colegi de clasa sau de copii mai mari.
Agresivitatea din filmuletele facute cu smartphone-ul pe culoarele scolilor o intrece pe cea din productiile de actiune, poate si pentru ca e socant sa vezi cu cat sange rece se pot lovi cei mici.

 

 

Am trait aceeasi poveste in anii ‘90. Clasele I-VIII, opt ani de zile in care m-am batut saptamanal: ne invineteam ochii, ne scoteam dintii si ne calcam in picioare. Ura inlocuise inocenta in totalitate, se bateau si fetele cot la cot cu baietii si abia in liceu, cand ne-a lovit dragostea, s-a strecurat si bunatatea printre noi. Romanele precum “Imparatul mustelor” – in care copiii isi fac propriile legi si ierarhii mentinute prin violenta – pareau inspirate din salile noastre de clasa.

Pentru unii dintre colegii mei violenta insemna mult mai mult: era ceea ce vazusera acasa, la tatii care veneau seara bauti si loveau pe cine apucau cu tot ce apucau. Dar si pe noi, cei crescuti intr-o familie normala, tatii ne incurajau sa dam cu pumnul ca sa nu fim luati de fraieri.

Adevar evident, ura nu este decat lipsa iubirii. In general, un copil violent este un copil frustrat care nu se simte iubit indeajuns. Parintii lui stau mult la serviciu sau muncesc in strainatate, are, probabil, unul sau mai multi frati carora li se acorda mai multa atentie, iar la scoala devine invidios pe cei bagati mai mult in seama.

banner fatma

Comportamentul i s-ar schimba radical daca s-ar simti iubit, protejat, laudat mai mult, rasplatit pentru micile lui eforturi, tratat egal cu ceilalti. Teribila groaza pe care o poate simti un copil este sa nu fie iubit si se teme ca de moarte sa nu fie izgonit. Cred ca fiecare om din lume a simtit mai mult sau mai putin ce inseamna sa fii izgonit. Iar o data cu izgonirea vine si furia, iar furia atrage dupa sine o fapta rea.

Este mitul lui Cain si al lui Abel adus in prezent. Cele saisprezece versete din capitolul patru al “Genezei” demonstreaza ca pana si Dumnezeu poate avea o preferinta, alegand jertfa lui Abel si respingand-o inexplicabil pe cea a lui Cain. Alungat, Cain simte nevoia de razbunare, iar aceasta este povestea fiecaruia dintre noi, povestea simbol a sufletului omenesc.

About the author:
Has 143 Articles

RELATED ARTICLES

Back to Top