Bogdan Nicolai
973 Views

Din “Marele Plan” al lui Stephen Hawking. Umorul care te pune pe ganduri

Stephen Hawking si-a imprumutat vocea robotica unor personaje de desene animate, a “cantat” cu cei de la Pink Floyd, ii ia adesea la misto pe jurnalisti si rade de el insusi fara niciun tabu. Nu uita niciodata sa isi imbrace descoperirile si teoriile intr-un limbaj simplu si sa le prezinte cu umor. Daca ne gandim si la vorbele de duh pe care Einstein ni le-a lasat mostenire, am putea spune ca glumele si stiinta au facut mereu casa buna.

 

Hawking ne arata in The Grand Design ce e plauzibil si ce e aberant in felul in care oamenii au inteles dintotdeauna universul si legile naturii. El propune si o noua viziune menita sa raspunda elegant la intrebari precum “Cand si cum a aparut universul?” Pentru a va arata cat de frumoasa este cartea, am extras cateva pasaje care m-au amuzat si m-au pus pe ganduri in acelasi timp:

 

In 1277, Etienne Tempier, episcopul Parisului, a publicat la indicatia papei Ioan al XXI-lea o lista cu 219 erori sau erezii care trebuiau condamnate. Printre erezii se afla si ideea ca natura s-ar supune unor legi, deoarece asta ar intra in contradictie cu atotputernicia lui Dumnezeu. E interesant de observat ca papa Ioan a fost ucis de efectele legii gravitatiei cateva luni mai tarziu, cand acoperisul palatului a cazut peste el.

In traditia tribului Boshongo din Africa Centrala, la inceput au fost doar intunericul, apa si marele zeu Bumba. Intr-o buna zi, pe Bumba l-au apucat durerile de stomac si a vomitat soarele. In timp, soarele a mai evaporat din apa, lasand in urma uscatul. Dar pe Bumba durerile de stomac nu l-au parasit, si a vomitat in continuare. Asa au aparut luna, stelele, si apoi cateva animale: leopardul, crocodilul, broasca testoasa, iar in cele din urma omul.

Stephen Hawking The Grand Design Marele Plan

De exemplu, Biblia spune povestea lui Ioshua, care s-a rugat ca Soarele si Luna sa-si opreasca cursul, asa incat sa aiba  parte de mai multa lumina pentru a-si incheia lupta cu amoreii din Canaan. Conform cartii lui Ioshua, Soarele s-a oprit pentru o zi. Astazi stim ca asta ar fi insemnat ca Pamantul sa nu se mai invarta. Daca Pamantul s-ar opri, conform legilor lui Newton, orice obiect care n-ar fi legat de el ar ramane in miscare cu viteza initiala a Pamantului – un pret prea mare de platit pentru un apus intarziat.

E rezonabil sa ne intrebam cine sau ce a creat universul, dar daca raspunsul e Dumnezeu, atunci intrebarea nu face decat sa trimita la o alta: cine l-a creat pe Dumnezeu?

Faraday (cel care a contribuit la Stiinta in primul rand cu teoria campurilor de forte) avea probleme cu matematica si niciodata n-a stapanit-o, asa incat pentru el a fost un mare efort sa conceapa o imagine teoretica a fenomenelor electromagnetice stranii pe care le-a observat in laboratorul sau. Si totusi a reusit.

univers

Daca ne vom intalni vreodata cu fiinte de pe alte planete, ele vor avea probabil capacitatea de a “vedea” o radiatie avand lungimile de unda pe care soarele lor le emite cel mai intens, cu o corectie depinzand de unii factori cum ar fi caracteristicile prafului si gazelor din atmosfera acelei planete, care obtureaza lumina. Prin urmare, extraterestrii care au evoluat in prezenta razelor X ar putea face o cariera frumoasa in securitatea aeroporturilor noastre.

De unde stim ca nu suntem cu adevarat personaje intr-o telenovela creata de calculator? Daca am trai intr-o lume artificiala imaginara, atunci evenimentele n-ar trebui sa aiba neaparat logica sau coerenta si sa asculte de legi. Extraterestrii care controleaza totul ar putea gasi ca e mai interesant sau mai amuzant sa ne vada reactiile daca, de pilda, Luna s-ar rupe in doua sau daca intreaga omenire ar fi cuprinsa de o pofta irepresibila pentru prajiturile cu crema de banane.

Citeste si De ce nu pot sa cred in zodii si in horoscop

About the author:
Has 143 Articles

3 COMMENTS
 1. Cristi

  Cred ca nimeni nu contesta valoarea acestui om. Insa daca citesti cartea ( precum si alte carti/alti autori ca “A univers from nothing”) iti dai seama ca de la un anumit moment insa fizicianul incepe sa foloseasca supozitii si ipoteze care un pot fi dovedite, dar care ghideaza intreaga fenomenologie in univers. Exemplu cel mai relevant este ipoteza ca universul este uniform si ca inainte de big bang a fost nimic.
  Astfel se transforma si fizica in … o forma de biblie.

  1. bogdannicolai

   De acord cu tine. Desi avansam tehnologic mai rapid ca niciodata, suntem inca foarte departe de descifrarea unor mistere care se ascund ori foarte departe de noi in Univers, ori foarte adanc in noi, in celule.

 2. Cristi

  As dori sa mai adaug doar ca in acest fel – fizicia fara dovezi – vom ajunge acolo, incat vom nega fizica, asa cum am inceput sa negam biblia.

RELATED ARTICLES

Back to Top