Bogdan Nicolai
499 Views

Nimic mai simplu, doar doua cuvinte: foarte greu

N-am mai visat de pe la 15 ani ca ma voi transforma brusc din broscoi in milionar. Niciodata nu am pus bilete la loto, nu mi-am jucat banii la bursa si nici nu i-am bagat in fonduri de investitii ce promiteau castiguri uriase intr-un timp scurt. N-am furat, nu m-am bagat in afaceri dubioase, am evitat sa ma imprumut si nu am cheltuit bani care nu erau inca ai mei.

 

Am citit cumva, printre randuri, ca astea sunt povesti de adormit copiii creduli, slabi, chiar prosti, cei pe spatele carora bancile, cazinourile, camatarii si escrocii de orice fel isi construiesc imperiile. Credulii astia sunt cei pe care ajungi sa ii vezi la Stiri fara o ureche, fara bani, fara libertate, uneori chiar fara viata pe care singuri si-au luat-o. Pe unii i-am intalnit, chiar imi sunt prieteni. Mi-au spus sute de povesti despre lovitura vietii lor si despre cum vor disparea apoi pe o insula. N-am putut sa va cred. Am vrut sa raman sceptic, sarac, linistit.

Am cunoscut si oameni care facusera deja foarte multi bani. Pe ei nu doar i-am auzit, ci i-am si ascultat cu mare atentie. Daca simteam ca fabuleaza, le trageam rudele de limba, prietenii si mai ales dusmanii. La final, am ramas cu o concluzie si trei puncte comune si inevitabile:

Concluzia: Cum poti face foarte multi bani? Nimic mai simplu, doar doua cuvinte: foarte greu!

Pasul 1 – Uiti de noroc.

Uiti ca cineva, oricine, de ordin fizic sau metafizic, te poate ajuta. Nu te bazezi pe parinti, pe pile, pe socrii, pe colegul de birou, pe stat, pe biserica, pe Iohannis. Te bazezi numai pe tine.

Pasul 2 – Muncesti si te informezi in permanenta

Munca nu iti garanteaza un trai foarte bun, dar iti garanteaza o mai mare sansa la el. Daca ai 15 ani, pune mana pe carte, tati. Ia-ti si un job de vara, invata cat mai multe si chinuie-te sa intri la facultate. Daca ai 20 de ani, e ultimul an in care ar trebui sa-ti mai permiti sa o freci. Daca ai 25 de ani si inca n-ai facut nimic, cauta urgent un om care se indura sa te angajeze si nu-l dezamagi. Iar daca ai 30 de ani si inca mai visezi sa ajungi ca Steve Jobs, dar cand auzi cuvantul pin te gandesti in primul rand la un copac/ o parola, invata sa fierbi orez.

Pasul 3 – Incepi sa crezi in noroc, dar il numesti “conjunctura favorabila”:

De ce Sarbu nu va putea face niciodata un nou ProTV? De ce Nadia Comaneci n-ar mai lua si astazi un 10 la olimpiada? De ce Dan Bittman nu mai are succesul din anii ’90? Pentru ca au alta varsta, alte idealuri, dar mai ales pentru ca le lipsesc conjuncturile favorabile de atunci, aparute dupa – pasul 2 – o munca asidua. Conjuncturile favorabile apar numai cand lumea iti da credit.

Citeste si 10 explicatii pentru gestul “mafiot” al Elenei Udrea

About the author:
Has 143 Articles

RELATED ARTICLES

Back to Top