Bogdan Nicolai
3759 Views

De ce nu cred in zodii

O amica era ieri tare trista. Ii place mult de un baiat, dar cica n-are niciun rost sa se dea cumva la el pentru ca nu s-ar intelege oricum. Ea e Leu, iar el e Balanta, prin urmare, n-ar fi compatibili… M-am blocat! Intamplarea face ca si mama sa fie Leu iar tata sa fie Balanta si sa nu se fi certat niciodata serios in 30 de ani.
I-am spus asta revoltat, dar n-ai cu cine, stie ea mai bine ce-a citit. Credulilor care iau decizii in viata in fuctie de Urania sau de site-uri scrise de pustoaice de 12 ani plictisite, am sa le spun de ce nu cred neam in zodii, horoscop, astrograme si alte d-astea.

Exista o diferenta uriasa intre astronomie si astrolgie. Adica intre un domeniu matematic care implica studii universitare aprofundate de fizica, astrofizica si cosmologie si un domeniu bazat pe presupuneri, mituri si pe “asa se zice”. Daca insisti, gasesti, intr-adevar, cateva cursuri de astrologie la facultati obscure neacreditate. Chiar, au mai facut facultatea aia de vrajitorie?

Pot accepta ca pozitia planetelor in galaxie ne poate influenta pe noi, TOTI pamantenii. Dar nu pot accepta ca poti fi afectat, ca individ, in functie de anul, ziua si ora la care te-ai nascut. Sa crezi in astrograme e cel putin aberant. Mai pot accepta ca asezarea intr-un anumit fel a planetelor te poate influenta exclusiv (!) energetic.

Dar niciun om de stiinta serios nu a gasit vreodata o legatura directa intre planete si micile noastre griji de zi cu zi: daca te inseala gagica, daca animalul de companie va face caca azi sau daca ti se va mari salariul. Cat de fraier sa fiu sa cred ca daca Pluto s-a aliniat cu Venus si sunt nascut pe 10 august 1968 la 3:30, azi castig mai bine? Care e legatura  logica dintre Pluto si salariul meu? In afara de marime…

Daca astrologia ar fi o stiinta exacta (asa cum e astronomia, care iti poate spune cand va fi urmatoarea eclipsa de soare), ar trebui sa functioneze totul conform previziunilor. Ne ramane sa ne intrebam ce s-ar fi intaplat daca toti scorpionii din lume ar fi avut astazi probleme serioase de sanatate, in timp ce toti racii pleca mai devreme de la serviciu. Rezulta ca, daca esti scorpion si esti bolnav, iar medicul e rac, te-ai nenorocit: a plecat de la cabinet. Nu-i nimic, te duci la un Sagetator, dar stiai ca azi au mari probleme sentimentale?

Sunt si zile in care tot ce scrie in horoscop se potriveste perfect. Asta se intampla doar pentru ca sunt lucruri foarte generale. Sa luam un exemplu chiar de azi: Horoscopul din Libertatea. La gemeni scrie: “Ar fi bine, dacă ţii să-ţi păstrezi cumpătul şi să obţii rezultate, să te abţii de la reacţii agresive”. Deci daca vreau sa imi pastrez cumpatul trebuie trebuie sa ma abtin de la reactii agresive? J)) Ooookeeey… Si nu e normal sa nu te comporti cu cei din jur ca un dezaxat? Nu e clar ca asta ti-ar crea probleme?

La fel e si cu caracteristicile zodiilor. M-am spart de ras cand am citit caractersticile zodiei mele pe un site. Primul impuls e sa spui ca te-au nimerit perfect. Apoi iti dai seama ca sunt lucruri care se potrivesc la 9 din 10 persoane. La mine, la balanta, sunt lucruri de genul: “Nu iti plac oamenii care sunt cruzi cu animalele.” Pai cui ii plac?! Tie iti plac? Sau “Detesti oamenii care nu raspund al telefon si nici nu te suna inapoi”. Mdeah…

In final, sa va spun si cum este intocmit un horoscop. Prin prisma meseriei, am trecut prin cateva redactii de reviste si ziare unde, la inchiderea editiei, un domn care ne era sef striga: “Cine face repede un horoscop?” De obicei il scriam cu randul, l-am inventat si eu de cateva ori, dar erau si cazuri in care puneam chiar unul vechi de o luna si inversam informatiile si zodiile. Adica, ce a scris Gigel acum o luna la Taur, punea Ionel pentru maine la Berbec si tot asa…

Sa fii guvernat de Venus!

Citeste si Filantropica: 15 replici si momente memorabile

About the author:
Has 143 Articles

RELATED ARTICLES

Back to Top