Bogdan Nicolai
1499 Views

Acesta nu este un plagiat

Acum doua zile, la Spatiul Platforma – MNAC, a avut loc un performance de grup realizat de Valentin Cernat, Marian Dumitru, Simona Dumitriu, Ileana Faur, Anastasia Jurescu, Kiki Mihuta, Nicoleta Moise, Claudia Nicu, Marina Oprea si Mihai Balko. Evenimentul numit In asteptare a durat 8 ore, timp in care artistii implicaţi in proiect au asteptat in spatiul expozitional, transformandu-si propriul corp in obiect de contemplare artistica.

 

Lipiti cu scoci pe perete, pe scaune sau atarnati din tavan in hamace-leagan, artistii asteapta. Un sfarsit al lumii, ar artei, al lor? Aşteapta, iar noi, publicul, privim asteptarea asta care ne omoara, dupa cum spune spusa! Lume putina, liniste in sala de expozitii, atmosfera cool-bizara ce merita discutata pe larg cu alta ocazie.

Acum va propun un flashback in istoria artei recente: 1999, A perfect day de Maurizio Cattelan. Sculptorul italian, devenit de ceva timp un clasic in viata, l-a lipit pe un perete pe galeristul Massimo De Carlo. Cateva imagini create de corpurile artistilor nostri la Platforma seamană izbitor cu lucrarea lui Cattelan, insa nimeni nu s-a gandit sa-l mentioneze pe bietul artist italian.

cattelan plagiat mnac

Citarea (reenacting –ul) unor lucrări iconice este o practica frecventa a artei contemporane, originalitatea sau inventivitatea fiind de mult timp subclasate de alte valori. Ideile circula, artistii se inspira unii de la altii, creeaza curente de idei printr-o circulatie libera a conceptelor artistice. Cu toate astea, citarea fara mentionarea sursei se numeste… pontism?

Citeste si Lea Rasovszky. De la stele la steroizi

About the author:
Has 143 Articles

2 COMMENTS
  1. hip

    da, diferenta e ca in stanga e mai multa naturalete decat in dreapta, unde avem o statura de pozer prefacut, crispat si fals. si nu cred ca e intentionat, cred ca tipa cu “scobiola” in cap chiar se crede autentica, impreuna cu adunatura de artisti dezorientati care nu schimba nimic cu absolut nimic prin evitarea muncii si cautarea de teze spectaculoase care sa le justifice nimicul vizual. sa se “astepte” intre ei, sa isi toceasca oglinzile pana cand – cu putin noroc – o sa se scoata din propriile funduri.

  2. Georgiana Manu

    Bogdan Nicolai,
    ai fost prezent la performanceul comentat de tine?

RELATED ARTICLES

Back to Top