Bogdan Nicolai
400 Views

Marea provocare a vietii: contextul e aproape totul, restul esti tu

“Daca vine fata la rabin, rabinul e rabin iar fata e fata.

Pe cand daca rabinul merge la fata, rabinul nu e rabin iar fata nu-i fata.”

(Proverb evreiesc)

Contextul e aproape totul, restul esti tu si ceea ce poti si reprezinti. Nu sunt inca, nu sunt nici pe departe acolo unde mi-am propus sa ajung, dar cred ca am facut lucruri bune in meseria mea avand in vedere circumstantele, oamenii pe care i-am intalnit si sansele pe care le-am avut. Da, mi s-au dat cateva sanse, mult mai mari decat ale unora si mult mai mici decat ale altora. Pe unele am stiut sa le valorific, altora le-am dat cu piciorul si nu regret, insa faptul ca am avut aceste sanse imi anuleaza total dreptul de a-i vorbi de sus unuia cu mai putine reusite si ma obliga sa le intind si altora o mana de ajutor.

In fata blocului meu se joaca, mai mereu singur, un pustan de vreo 10-11 ani. E destept, mereu vesel, cu ochii extrem de curiosi si cu niste casti de mp3 player infipte in urechi. Imi place sa ii aflu playlistul, ieri era cu Simple Minds. Cand ies din masina vine sa mai vorbim. Asa am aflat ca cei de varsta lui stau in casa la calculator, iar el nu are unul. M-a surprins cu o multime de informatii perfect corecte despre masinile din parcare, inclusiv despre partea lor tehnica. L-am intrebat de unde stie atat de multe si s-a dat de gol ca, asa cum ma intreaba pe mine atatea despre masina mea, asa ii “bate la cap” si pe ceilalti vecini cand vin acasa.

Marea provoceare a vietii: contextul e aproape totul, restul esti tu

Vlad isi culege informatia singur, la fata locului, ca un reporter profesionist. Mi-am promis ca voi face tot posibilul sa ii fac rost de un computer, dar nici nu-mi dau seama daca ar trebui sa fac asta acum, imediat sau sa-l mai las asa, sa isi dezvolte imaginatia si spiritul de cercetator care cu siguranta il vor ajuta mult in viitor. Vlad vorbeste foarte corect si e foarte politicos, semn ca parintii lui, desi saraci, sunt cititi, deci demni de respectul oricui.

E, asadar, un lung sir de contexte, de lucruri pe care, in functie de credinta si educatie, le numim “noroc”, “Dumnezeu”, “sansa”.

Ma intreb ce se va intampla cu el, daca va ramane un pui singuratic de lup sau va intra intr-o haita de golani, daca diferentele materiale dintre el si colegii lui de liceu il vor frustra, daca parintii isi vor permite sa-l trimita la o facultate. Se va prinde rapid de trucurile pe care fetele le folosesc instinctual pentru a te face sa le cazi in plasa? Isi va face, oare, o familie buna cu una dintre ele? Isi va gasi un job care sa-i pastreze privirea aceea atat de curioasa?

Marea provoceare a vietii: contextul e aproape totul, restul esti tu

E, asadar, un lung sir de contexte, de lucruri pe care, in functie de credinta si educatie, le numim “noroc”, “Dumnezeu”, “sansa”. Maturizarea inseamna sa stii ca nu poti avea totul, dar sa incerci si chiar sa reusesti, cu rabdare, tact si eleganta, sa iti largesti perimetrul pana la confortul tau, al alor tai, chiar al lumii intregi daca s-ar putea. Iar maturizarea in varianta ei premium este sa faci asta fara sa furi din confortul altora si fara compromisuri.

Asa ca, ceea ce cred ca e cel mai important pentru Vlad si pentru noi toti e un fel de paradox: sa facem cat de mult putem pentru cat de mult putem noi sa facem. Nu suntem doar animale sociale, ci si animale conditionate (de) social, iar sa stim sa exploatam la maxim norocul, nenorocul, sansa si nesansa, “mila Domnului” si “pedeapsa Lui” sau cum vreti sa le mai spuneti, e marea provocare a vietii. Mult success, Vlad!

Citeste si Discriminarea. Si tu ai primit asta de la ai tai?

About the author:
Has 143 Articles

RELATED ARTICLES

Back to Top