Bogdan Nicolai
675 Views

Discriminarea. Si tu ai primit asta de la ai tai?

Ura fata de oameni care au alta culoare a pielii, alta religie, alta nationalitate, alt sex sau alta orientare sexuala, alta varsta sau alt statut social este cea mai adanca prapastie care ne desparte de civilizatie. Nimic nu ma supara mai tare decat discriminarea. O privesc ca pe o deviere extrem de grava care-si gaseste greu leacul si care se prezinta in aceste forme clasice si purulente mai ales in tarile in care civilizatia isi face loc cu greu.

Obosesc adesea sa port discutii epuizante si contradictorii pe tema asta, asa ca noaptea ma odihnesc, iar a doua zi o iau de la capat de fiecare data cand printre cunoscuti, inclusiv printre prieteni de-ai mei, incolteste cate o idee discriminatorie. De ce? Pentru ca simple idei discriminatorii s-au transformat de-a lungul istoriei in obsesii din cauza carora s-au pierdut zeci de milioane de vieti. O primesti chiar de la ai tai, discriminarea se invata inca din copilarie, atunci cand “vine tiganul si te fura daca nu esti cuminte”. Este o boala mostenita, alimentata de lipsa acuta de informare.

Dar mult mai grava e informarea gresita din documentarele “no name” de pe YouTube, din carti scrise de obscuri si procurate de pe tarabele de la Obor, din articole care prezinta, uneori cu un talent al minciunii care l-ar face invidios si pe Borges, o istorie falsa. Cine le spune acestor “copii” ca in urma cu doar 70 de ani, de pe aceste meleaguri au fost deportati, ucisi in Masacrul de la Odessa sau in trenurile mortii – care insemnau inghesuirea a cate 5000 de oameni in vagoane de marfa, lasandu-i sa moara acolo asfixiati – peste 300.000 de barbati, femei si copii?

Am ajuns sa dau chiar peste melodii scrise de “artisti” rap de la noi care ridica in slavi criminali de razboi si indeamna la ura rasiala, uitand (sau poate ca nici nu au stiut vreodata) ca muzica hip hop s-a nascut tocmai din lupta impotriva rasismului. Raman paralizat in fata televizorului cand vad ca pana si un mare actor ca Dan Puric citeaza uneori cu patos, la ore de maxima audienta, din preoti apropiati legionarilor care au tainuit, au consimtit si poate chiar au instigat la moarte de om.

discriminare

Mostenirea unei istorii neasumate, necunoscute si falsificate in mitologii nationaliste adanceste prapastia dintre romani, adica intre toti oamenii nascuti pe acest teritoriu, indiferent de rasa, religie, gen sau orientare sexuala. A trecut putin peste un deceniu de cand homosexualiatea nu mai este interzisa de lege si totusi cazurile de agresiune impotriva acestei comunitati continua permanent. De la atacuri individuale la marsuri organizate, violenta impotriva homosexualilor este simptomatica pentru cloaca pe care o construim in jur.

Ura fata de “celalalt” naste doar tensiune si ne tine ocupati de la problemele reale cu care ne confruntam. Nu romii sunt de vina ca Romania este inapoiata. Ei sunt cel mai usor de invinovatit, doar pentru ca sunt extrem de saraci, deci needucati. Dupa secole de sclavie romii au fost macelariti si deportati in Transnistria, comunismul i-a mutat apoi in casele confiscate de la vechea burghezie, iar astazi sunt evacuati si raman in strada.

Iar noi? Noi toleram cum politicienii scapa din cand in cand mesaje rasiste, inchidem ochii cand romii sunt ghetoizati la Cluj sau Baia Mare, uitand un lucru simplu: ca oricand ne poate veni randul, ca cel ce discrimineaza, cel ce se crede centrul universului are boala excluderii si o va aplica la un moment dat si pe “noi, ceilalti”. E ca atunci cand un coleg de birou il barfeste pe altul, dupa care observi ca incepe sa barfearsa alti doi, apoi inca trei-patru, pana cand ajunge sa vorbeasca de rau pe absolut toata lumea, iar tu inca mai crezi ca esti singurul care a scapat.

discriminare

S-ar putea sa te intereseze si Cu ce poveste vrei sa ramai in poveste

About the author:
Has 143 Articles

RELATED ARTICLES

Back to Top