Bogdan Nicolai
339 Views

Cu ce poveste vrei sa ramai in poveste?

Totul s-a scris, totul s-a spus, totul s-a facut deja, iar internetul a permis oricui sa scrie, sa spuna si sa faca. Consumatorul, cu ochii beliti in smartphone, primeste multa informatie si ii e din ce in ce mai greu sa cearna. Ca sa te tina minte, trebuie sa fii direct pe subiectul care il intereseaza. In felul asta, generalistul moare, iar nisatul scoate capul. Oricine a inteles bine trendul asta, de la restaurante si pana la televiziuni sau firme de haine, si-a ales o zona (restaurant mexican, televiziune de sport, haine pentru copii) pe cere o poate stapani mai bine si o poate dezvolta.

 

La fel e si in muzica. Dupa milioane de piese cu subiect generalist, de tipul “te iubesc, te doresc, doar la tine ma gandesc”, ca sa te mai poti remarca in acest pleonastic imens ocean, e musai sa-ti gasesti povestea. Americanii s-au prins primii ca cine canta “cu de toate” va ramane o simpla dizeuza de restaurant si au transformat muzicianul intr-un produs de marketing sustinut de un story. Marilyn Manson isi construieste un univers macabru despre care oamenii ar vrea sa afle cat mai multe. Michael Jackson a avut dintotdeauna discurs hipsteresc de ONG: salvati copiii, animalele, planeta, salvati totul.

Jay-Z a fost sarac, a pornit de jos, a fost destept si a muncit, iar acum e miliardar, exploateaza practic visul american. Genial, Eminem i-a luat sub aripa sa pe toti cei cu probleme grave de familie, el insusi fiind intr-un permanent razboi cu femeile (maica-sa si nevasta-sa) care i-au distrus viata. Si uite cum, incet, incet, artistii de la noi incep si ei sa inteleaga ca povestea e totul. Si nu vorbesc de rapperi pentru ca ei au inteles asta inca din anii ’90, ci de baietii si fetele care au mai mult loc pe radio.

Marius Moga ne spune cum a facut totul “pe barba lui”, Adda a avut un iubit care nu credea in ea, iar acum ii arata ca poate, Smiley si Velea se fac frati de cruce “dincolo de cuvinte”, iar CRBL s-a pus in maini, s-a pus in cap sa faca un ban. Povestea trebuie sa fie, daca nu reala, atunci cat mai credibila. Oamenii te asculta mai repede daca empatizeaza cu tine, daca le spui din viata ta. Chiar daca va fi dance, pop, electro sau orice altceva, ca abordare totul va fi de fapt hip hop: “Fac versuri nu doar rime, sa-ti intre-n cap bine/ Intamplarile noastre in cuvinte pentru tine” (Uzzi, “Un 2 si 3 de zero”, 2000)

About the author:
Has 143 Articles

3 COMMENTS
    1. bogdannicolai

      Greeeeeuuu de spus… Cand ne mai vedem, iti pot dezvalui doua-trei capitole. 🙂

RELATED ARTICLES

Back to Top