Bogdan Nicolai
623 Views

Dumnezeu in muzica americana. Rick Rubin

Are ochii albastri, blanzi si patrunzatori, are parul alb si lung, are barba alba si lunga. Nimeni nu-i iese din cuvant, nimeni nu vrea sa il supere. Ar fi si pacat. Cu totii ar da oricat numai sa le vorbeasca, sa le lumineze calea. Coboara uneori printre pamanteni, mai ales printre cei alesi si ni s-a aratat in clipul lui Jay-Z, “99 problems” si ni se arata si in “Berzerk”, piesa care l-a reinviat pe Eminem ca pe Lazar. Toata industria muzicala americana ii e imparatie, iar in imparatia lui se face numai voia lui.
Rick Rubin este dumnezeul tuturor celor facute sau inca nefacute cu toba si chitara, cu basul si cu vocea, propovaduitorul rappului prin apostolii lui – Beastie Boys, LL Cool J, Public Enemy si Run–D.M.C – si reinventatorul rock-ului, stapanul muzicii country si al lui Johnny Cash. Columbia Records, Def Jam si American Recordings sunt din porunca lui facute. Tot ce a contat sau a fost mai greu de facut a trecut prin mana sa.
2
A produs albume pentru Black Sabbath, Slipknot, Slayer, Nine Inch Nails, Red Hot Chili Peppers, Metallica, AC/DC, Aerosmith, Linkin Park, Limp Bizkit, The Cult, Neil Diamond, Mick Jagger, System of a Down, Rage Against the Machine, Eagle-Eye Cherry, Macy Gray, Justin Timberlake, U2, Lana Del Rey, Melanie C, Audioslave, Sheryl Crow, ZZ Top, Adele, Lady Gaga, Shakira, Kanye West si multi, muuulti altii.
RickRubin
In 2007, MTV l-a numit “Cel mai important producator al ultimilor 20 de ani”. Dr. Dre a spus la un moment dat ca Rick Rubin “e ca un drog, e de neoprit, orice producator din lumea asta si-ar dori sa ajunga candva ca el.” Rubin apare in Time Magazine printre cei 100 cei mai influenti oameni ai lumii. E sfant pentru ca e dusman al celor necurate in muzica moderna, al reverbului, al auto-tune-ului, al backup vocals-urilor menite sa ridice piesa cand solistul n-are c@a/ie. Vrea instrumente rough, straine de calculator, vrea voci clare si naturale fara e-uri si alte prostii.
Ce stim despre dumnezeul muzicii americane?
  • Ca pana acum, la 51 de ani, nu a lucrat niciodata intr-un birou, bineinteles. Una dintre conditiile pe care le-a pus celor de la Sony cand a acceptat job-ul de CEO la Columbia a fost sa nu aiba un birou, nici macar o masa de lucru sau un telefon.
  • Mai stim ca iubeste Pamantul: a fost primul care a cerut label-urilor sa faca carcase green/eco, din materiale reciclabile, pentru CD-uri.
  • A fost dintotdeauna obsedat de magie. Si-a petrecut copilaria alargand dintr-un magazin cu “ustensile magice” in altul, iar la 14 ani avea prieteni magicieni care aveau 60 de ani.
  • Cand isi “face treaba”, adica atunci cand asculta muzica, inchide ochii, se aseaza pe spate, isi impreuneaza mainile deasupra stomacului si intra intr-o stare meditativa.
  • A creat celebrul label Def Jam (Def = extraordinar, Jam = muzica) in dormitorul casei sale, cu 5000 de dolari imprumutati de la parinti.
  • Cand a produs “Licensed to Ill” (Beastie Boys), primul album de rap ajuns pe primul loc in Billboard chart, inca lucra din “dormitor”: (You Gotta) Fight for Your Right (to Party!).

Eminem & Rick Rubin

  • La ceva timp dupa despartirea de partenerii sai de la Def Jam, a facut o inmormantare a cuvantului “def” pantru ca era deja mult prea folosit in cultura pop. Ceremonia a fost generoasa, condusa de un preot, iar Rick Rubin a gravat piatra de mormant.
  • Desi a luat atatea premii Grammy cu piesele produse de el, RR habar n-are sa foloseasca o masa de mixaj, iar lucrurile tehnice il depasesc total: “Nu vin sa le apas eu butoanele sau sa le fac treaba. Job-ul meu esta sa ascult si sa spun daca imi place sau nu si sa iau orice decizie care tine de creatie”.
  • A stat cu Johnny Cash in ultimele sale luni de viata si s-au rugat impreuna, desi aveau religii diferite, Rubin fiind evreu.

Nu-i asa ca este cel mai interesant om de care ati auzit in ultima vreme? “Om” am spus?

About the author:
Has 143 Articles

RELATED ARTICLES

Back to Top