Bogdan Nicolai
1079 Views

Goran Bregovic ni-l strica pe Salam (Review)

Tocmai am ascultat discul Champagne for Gypsies al lui Bregovic. Un c@cat! Goran Bregovic s-a indepartat de compozitiile geniale de pe Ederlezi, Arizona Dream sau Underground nu doar ca timp, ci si ca forta muzicala. Pare o ultima incercare disperata de a-si asigura cateva concerte in tari latine, balcanice sau sud-europene. Cum? A invitat pe fiecare piesa a albumului cate un artist din zonele astea. De exemplu, ca sa fie sigur ca am inteles ca are prieteni la noi in tara, l-a invitat pe Florin Salam, nu pe una, ci pe DOUA piese!

Nu credeam ca voi ajunge vreodata sa spun asta, dar Goran Bregovic ni-l strica pe Salam. Nu ma dau pe spate dupa muzica lui Salam (desi eu chiar ii recunosc valoarea artistica), dar, traind intr-o tara in care manelele te lovesc la fiecare colt de strada sau de apartament, pot spune cu mana pe inima ca Florin poate canta mult mai bine decat a fost pus sa o faca aici. Practic, pe piesele Hopa Cupa si Omule, Bregovic nu l-a folosit la adevarata lui valoare si l-a scos p-al nostru in lumea larga asa, cantand la capacitatea lui minima. E ca si cum ai vrea sa promovezi tenisul romanesc in lume cu un Horia Tecau fara picioare, cu o Simona Halep legata de maini.

Pai e frumos, nea’ Gorane? Sunt sigur ca ai zice ca da dupa ce ai umplut Sala Palatului din Bucuresti cu manelistii si hipsterii nostri curiosi, dar facem si noi un album bun sau doar ne luam lumina de la Salam cum ia Pamantul de la Soare si Luna de la Pamant? Poate ca asta e si planul de atac pentru Ucraina, caci tot DOUA colaborari sunt pe album si cu Eugene Hutz, solistul de la super-gypsie-punk-grup-ul Gogol Bordello. Si avem tot DOUA piese si cu spaniolii de la Gipsy Kings. Astea doua ma dispera cel mai tare. Pentru ca in loc sa sune a piese Bregovic, suna 100% a piese Gipsy Kings. Adica mi i-a muncit p-aia la maxim, iar el a venit si a suflat la un moment dat intr-o trompeta. E ca si cum eu as face maine o piesa cu Metallica alcatuita din: o piesa Metallica + vocea mea care zice la finalul piesei “Bravo baieti!”.

Link de youtube pentru Bregovic, ca sa vada cum il putea folosi pe Salam:

De la minutul 2:10

 

S-ar putea sa-ti placa si Trei artisti cu care mergi la sigur

About the author:
Has 143 Articles

RELATED ARTICLES

Back to Top