Bogdan Nicolai
2040 Views

“Beyonce”, primul album din istorie cu videoclip la fiecare piesa (Review)

Cand ai o cariera uliuitoare in spate, cand ai scos deja profituri uriase din muzica, cand esti sotia celui mai bogat artist american al momentului, cand ii ai ca prieteni de familie pe presedintele Americii si pe sotia acestuia chiar iti permiti orice, absolut orice. A lansat primul album din istorie care are cate un videoclip pentru fiecare piesa. Un visual album cu 17 clipuri filmate si lansate toate odata, nu asa, unul cate unul, cum se obisnuieste printre muritorii de rand. Beyonce, al cincelea album de studio, o are ca producator executiv pe insasi doamna Knowles.

Chiar daca a fost ajutata si de Boots, Timbaland si Pharrell Williams, B a contribuit la scrierea tuturor pieselor si a co-regizat videoclipurile. Deci “Beyonce” se numeste asa pentru ca este un produs 100% Beyonce. Inclusiv invitatii sunt “ai ei”: Jay-Z (sotul), Blue Ivy (fiica lor) si cei din “La Familia” lui Jay: Drake si Frank Ocean. Surpriza cea mare este piesa Flawlee care contine un scurt discurs feminist al Chimamandei Ngozi Adichie, o scriitoare nigeriana, cel mai probabil o viitoare laureata a premiului Nobel, deja declarata cea mai proeminenta voce tanara a literaturii africane.

Familia Knowles/Carter nu este la prima colaborare cu oameni de cultura extrem de importanti daca ne amintim de clipul piesei Picasso baby (Jay-Z), filmat la MOMA NY, in care este invitata cea mai importanta artista contemporana: Marina Abramovic. Ideea de baza a albumului este cea pe care o regasim si pe discurile lui Jay-Z, acel vis american atins dupa o lupta uriasa cu viata. Piesele de dragoste sunt pe cat de mature pe atat de sexy, iar cele cu Frank Ocean (Superpower) si cu Drake (Mine) par a fi facute special pentru ei. Parca si ea canta in stilul consacrat de Drake.

Editia de lux a albumului (vezi foto mai jos) contine o carcasa cartonata cu scris reliefat, una normala-dubla, un booklet foarte curpinzator cu poze destiate fiecarui cantec/clip, un CD si un DVD. Clipurile de pe DVD n-au neaparat legatura intre ele, fiecare are povestea lui, dar sunt legate printr-un concept si un stil aparte de filmare. Pot fi vazute ca pe un film (mai mult sau mai putin) suprarealist care iti da tot felul de idei pe care nu iti permiti sa le pui in practica pentru ca nu esti (inca) multimilionar in dolari. 🙂

XO a fost primul extras pe single si primul care mi-a atras atentia. Drunk in love (feat. Jay-Z) mi se pare cea mai buna piesa a anilor 2010 dupa Get Lucky-ul celor de la Daft Punk. Jealous si Rocket sunt mostre elegante de super-putere feminina. Discul Beyonce e ca o motocicleta de viteza: iti poate crea senzatii tari, dar e bine sa o cunosti mai intai, sa o iei usor, sa ai rabdare cu ea. Cred ca de pe la a doua sau a treia ascultare va incepe sa te atraga cu adevarat.

yonce

S-ar putea sa-ti placa si Trei artisti cu care mergi la sigur

About the author:
Has 143 Articles

7 COMMENTS
  1. emmanuel

    a facut-o kanye inaintea ei. filmu runaway

  2. dandanut

    ACUMU NU AM NIMIC CA E ATAT DE PROMOVAT ACEST SUBIECT, DAR IN MARTIE 2013 CAND INNA A LANSAT SI EA UN ALBUM CU VIDEOCLIP LA APROAPE FIECARE MELODIE NIMENI NU A FACUT ATAT DE MULTA CAUZ PE ACEST SUBIECT!

  3. Constantin

    Craig David, 50cent … mai sunt artisti ce au facut asta… dar nu ii cheama Beyonce…

RELATED ARTICLES

Back to Top