Bogdan Nicolai
4352 Views

“Nymphomaniac” versus “Jurnalul unei nimfomane”

Nimfomana = o femeie la fel de obsedata de sex ca un barbat obisnuit. 🙂

Nymphomaniac-ul lui Lars Von Trier nu este nici film erotic, asa cum ne-am fi asteptat dupa atata cenzura si nici un film de arta care sa te puna pe ganduri sau sa schimbe ceva in tine. Cam asta se intampla cand duci un elitist la Hollywood si ii ceri ceea ce pentru el ar fi trebuit sa fie imposibilul: sa fie comercial. Un film in care nimfomania este prezentata ca o boala, apoi ca o boala extrem de grava, apoi ca o boala fatala, apocaliptica. Emite la infinit judecati din ce in ce mai aspre si isi pedepseste personajul care: isi pierde apetitul sexual, isi pierde copilul si partenerul, se imbolnaveste si in final ajunge chiar criminal. Ok, am inteles, nu e usor sa fii nimfomana, dar totusi, mai opreste-te, frate, mai da-ne si altceva! Da, am inteles ca s-ar culca si cu un porc-pusculita, dar aratandu-ne-o pe Joe (personajul jucat de Stacy Martin/Charlotte Gainsbourg) cum se “uda” cand il vede pe tacsu’ mort, cred ca se subliniaza cu trafaletul ceea ce intelesesem din primele 10 minute ale filmului…

versus 1

Pe de alta parte, Jurnalul unei nimfomane (Spania, 2008) este mult mai uman, mai natural, un film european fara pretentii de mare film de arta. Cu toate astea, mie mi s-a parut mai destept si mai elegant decat Nymphomaniac. Christian Molina ne prezinta in “Jurnalul…” o fata care trece prin la fel de multe paturi si probleme, insa ne da totusi dileme. Ceva mai realist de aceasta data, fata din film se gandeste sa-si discute problemele cu o persoana apropiata, cu bunica ei. Dialogul dintre ele construieste cheia filmului, dar si o noua interpretare a nimfomaniei: “este o inventie a barbatilor menita sa faca femeile sa se simta vinovate”. De data aceasta nimfomania nu mai este vazuta doar din perspectiva unui barbat, caci Lars von Trier nu mi-a lasat deloc impresia ca ar tine cont si de gandurile unei femei.

versus 2

Un + pentru “Nymphomaniac”: cele cinci minute ale Umei Thurman (Mrs. H). Vine, le da clasa celorlalti actori si dispare.

Un + pentru “Diary of a Nymphomaniac”: este ceva mai explicit. Ii va bucura pe iubitorii de t@te si b#ci, adica pe noi toti, nimfomanii.

About the author:
Has 143 Articles

2 COMMENTS
  1. cleo

    Din cate oberv n-ai prea inteles nimic din Nymphomaniac. Asa e cu elitistii cand vad filme de Hollywood. Banuiesc ca te-a atins si Secret diary of a call girl si ai murit de emotie la cele 50 nuante ale lui Grey. Asa este cu elitistii. Astazi termin si eu articolul meu despre nympho, imi racesc degetele poate o sa inteleaga elitistii ca tine ceva din munca lui Lars Von Trier

RELATED ARTICLES

Back to Top