Bogdan Nicolai
50 Views

Propunere de lege

Conduc calm. Ca un budhist ardelean. Sunt ca un bunic care îşi cară nepoţeii la grădiniţă. Atent la drum, îmi arunc ochii în oglinzi mai des decât o virgină înainte de prima întâlnire. Dacă-mi place ce văd, dacă totul e în regulă, atunci îmi permit să zapez între posturile de radio sau să-mi aleg piesele preferate de pe noile CD-uri cu Charlie Winston, White Lies sau cu Fever Ray. Mă gândesc la lucruri frumoase: “Mama ce nashpa ar fi să fac alergie la căpşune. Îmi plac atât de mult!” La telefon nu răspund şi nu vorbesc decât dacă sună tata.

Pe tine te las să ieşi din curte, iar pe tine să te încadrezi pe banda mea. Dacă sunt lăsat să ies din curte sau să mă încadrez, mulţumesc cu avariile, cu mâna, cum pot. Sunt răbdător cu începătorii şi mai ales cu veşnic începătoarele pentru că cei mai scârboşi oameni de pe pământ sunt misoginii şi mai ales misoginii afemeiaţi din trafic. Am văzut cu ochii mei că o coloană oficială are prioritate în faţa unei ambulanţe în misiune şi totuşi am avut răbdare chiar şi cu poliţiştii din intersecţii, deşi majoritatea bubuie.

Însă TU!, ţărane, mă faci să-mi pierd cumpătul. Nici clima siberiană nu mă irită cum mă irită claxonul tău dat aiurea la semafor, la o miime de milisecundă după ce s-a făcut verde. Ai făcut abuz de sunetele din dotarea prostului, iar acum vei fi pedepsit, umilit. Merg încet, încet, încet de tot în faţa ta şi nu mă poţi depăşi. Vin maşini de pe contrasens, e dublă linie continuă, sunt curbe, e grav, eşti disperat. Devii isteric. Apeşi pe volan. Cât de gras şi de prost poţi să fii! Târfă mică!!

Când ne apar în faţa ochilor orizonturi noi, şanse pentru tine de a mă depăşi, începe să-mi bată inima puternic. Întineresc brusc, nepoţeii dispar din mintea mea, iar sunetele astea destul de chill de la Fever Ray devin mitralieră lui Hammett pe tobele lui Urlich. Am o maşină mică pe care uneori mi-aş dori-o mare şi hidramată, ca să n-o mai turez în halul asta. Am şi o maşină mare şi hidramată pe care uneori mi-o doresc mică pentru a mă strecura uşor, pentru a o tura într-a treia CA SĂ TE FAC. Dar asta devine torpilă într-a patra.

Risc, dar nu inconştient. Ţăranii tre’ sa fie puşi la punct cu orice preţ! Mă duc, mă duc, mă duc, driblez, fentez, accelerez. Nici nu te mai văd. Nici tu nu te mai vezi întrecându-mă. Ai rămas mult în urmă. Suferi. Plângi. De mic ai fost ambiţios, de mic ai pierdut mereu. Dacă tot se propun legi ciudate, dacă tot e moda petiţiilor on line, vin şi eu cu una de la naşu mare: propun să li se dea carnetul numai celor care trec şi examenul pentru categoria RR (Respect şi Rafinament). Te prezinţi frumos la showroom cu permisul de categoria B + RR şi vei fi lăsat să te holbezi şi la maşinile cu claxon.

Articol publicat in aprilie 2009 in revista ProMotor.

Citeste si Pun Pariu

About the author:
Has 143 Articles

RELATED ARTICLES

Back to Top