Bogdan Nicolai
41 Views

Pe drum

Asa cum iti spuneam la telefon in seara aia, imi place sa citesc poezii la semafor. E noua mea descoperire, noua pasiune. In buzunarul din spatele scaunului din dreapta am o mica biblioteca: Nichita, Rimbaud, Cohen, Dinescu, Lorca, Sorescu. Mai multe nu incap acolo si nici in gusturile lui Bogdan la 23 de ani. Nu credeam ca voi ajunge vreodata sa sper ca rosul semaforului sa stea mai mult aprins, sa imi bag si sa-mi scot cand se face verde, dar stii cum e… nu credem muuuuulte.

Uneori apuc sa citesc o poezie intrega, daca e mai mititica, daca nu, macar o strofa, urmand sa savurez continuarea la stopul urmator. Cand se face verde pornesc cu acea idee noua in minte si ma bucur de ea cateva secunde pana cand masina o ia inainte, iar acel gand pierde pasul. Apas butonul de avarii in semn de multumire. Uneori, soferul din spate imi da flash-uri scurte. “Nu mah! Nu tie iti multumeam! Si vezi ca tocmai ai strivit sub roti un gand.”

Cand ma satur de voi ca de mere padurete plec in weekend de nebun prin tara si imi transform masina in cel mai confortabil loc de pe pamant. Am ultimul Oasis, primul Last Shadow Puppets, un Verve iesit dupa multi ani, dar copt, Sonny J, Duffy, The Streets, adica tot ce-a fost mai bun in 08. Dar am si vechituri cu frac si ceas de buzunar: un Pavarotti, un Chopin, Best Of Bob Dylan, Black Of Metallica, CD-uri excelente la drum lung.

Nu concep o racoritoare fara putina cofeina, care ma face sa vibrez. Si nici un “Snake” Attack nu strica. Dulce-i intepatura-n gat a puiului cu ardei copt. Si uite asa strabat o lume-ntrega mancand, fumand si band si ascultand, citind si ma intreb din cand in cand de ce-as opri, de ce-as mai cobora, de ce. Te sun, iti povestesc ce vad si “da, am vorbit cu ai mei. A! Nu. O sun cand ajung la hotel. A sunat Vlad? Stii ce zice Grasu XXL in melodia aia de pe urmatorul album: Azi nu, nu, nu, nu./ Maine poate facem cum zici tu… Asa-s si eu acum. Azi nu!”.

Si raman din nou singur si-o las mai moale, pana la 70 la ora si scot reportofonul ca sa mai scriu ce-am de transcris acasa. Soseaua e goala-goluta, copacii sunt pictati pe ici, pe colo cu zapada, alunec spre nicaieri prin sate, orase, prin munti si campii. Din cand in cand, cate-o idee mi se aseaza intre buze si o las sa zboare. Apas butonul de avarii si o salut! Soferul din spate imi da flash-uri scurte. “Nu mah! Nu pe tine te salutam! Si vezi ca tocmai ai strivit sub roti un gand. Si-acum era unul de-al meu si fac urat!”

Articol publicat in martie 2009 in revista ProMotor.

Citeste si …by Night

About the author:
Has 143 Articles

2 COMMENTS
  1. mariafloricica

    mi-e dor de tine bah!

RELATED ARTICLES

Back to Top