Bogdan Nicolai
681 Views

“Herzog” de Saul Bellow

Romanul “Herzog” al lui Saul Bellow este un om complet. Un om inchis intre coperte cu tot ce inseamna el: trecut, prezent si speranta sau, in cazul lui Moses Herzog: ratare, tristete si cautare. Caci,  in realitate, viata unui om chiar poate trece doar prin aceste trei etape, iar monotonia esecului va fi sparta din cand in cand numai prin inversarea lor neasteptata, jucausa. Moses ramane fara penaj chiar in timpul zborului spre succesul profesional care ar fi trebuit sa se concretizeze intr-un studiu despre istoria romantismului care nu-si mai gaseste coerenta, deci nici finalul. Sotia il inseala cu cel mai bun prieten al lui (pentru care Herzog face nenumarate sacrificii).

Tocmai ei, cei mai apropiati doi oameni il tradeaza, iar tradarea lor devine jocul incitant in care intra toate cunostintele comune. Chemat zilnic la cabinet de catre un psihiatru ce comploteaza cu amantii, dus la curse de cai de catre un unchi, Moses este plimbat de colo-colo cu un singur scop: sa nu fie acasa cand Madeleine face dragoste cu Gersbach dupa ce au inchis copilul afara, in masina. Incercand sa uite ca totul in jur se dezintegreaza (a esuat ca scriitor, ca parinte, ca sot), Herzog scrie fara incetare scrisori oricui: prietenilor, dusmanilor, colegilor, rudelor, politicienilor sau filozofilor, ba chiar si mortilor. Scrisorile nu ajung niciodata intr-un plic, nu pleca nicaieri.

Cuvintele putrezesc pe hartii uitate peste tot sau aruncate direct la cosul de gunoi. Alteori le scrie doar in minte incercand sa inteleaga si sa se inteleaga. Pe masura ce lasi paginile cartii in urma, incepi sa cunosti acest personaj mai bine decat iti cunosti tatal sau bunicul. Geniul lui Saul Bellow, ca si la alti laureati ai Nobelului, sta tocmai in atentia chirurgicala pentru detaliu. El este intr-o legatura completa cu personajul, vitala, subiectiva si sincera pana la cruzime. Analizandu-si ultima casnicie, comparand-o cu prima, comparandu-le pe amandoua cu aventura pe care a avut-o in trecut cu o japoneza (Sono) sau, in prezent, cu tanara si frumoasa Ramona, Mosez ajunge sa afirme confuzat: “Nu voi intelege niciodata ce vor femeile. Ce vor? Mananca salata si beau sange de om.”

Ca un caine batut fara vina de nenumarate ori, Moses se apropie cu teama de casa Ramonei, fata care il asteapta acum cu bratele deschise, pentru ca “Adapostul de azi poate fi inchisoarea de maine”. Inteligenta si sensibilitatea (atat de) umana ii contrazic soarta de caine. Parerile sale despre politica, economie, filosofie, literatura fac romanul extrem de incitant. Esti purtat cu o viteza ametitoare de la drama din sufletul sau la framantarile intelectualte concretizate in pareri pertinente legate de diferite domenii umaniste, domenii in care are siguranta unei gazde si nu timiditatea unui musafir, unui nou venit neavenit. Si totusi, dupa toata aceasta calatorie nebuneasca, totul iti apare clar, poti vedea o viata atat de limpede incat, daca te cunosti indeajuns, poti spune ca, ai trait “in cunostinta de cauza” nu una, ci doua vieti.

“Traieste sau mori. Dar nu otravi totul!” sunt cuvintele care fac piruete in mintea mea de cand l-am auzit pe Herzog rostindu-le, candva, asa, ca pentru el.

Citeste si Povestea boiernasului de tara si a fecioarei cu lindic zglobiu

About the author:
Has 143 Articles

3 COMMENTS
RELATED ARTICLES

Back to Top