Bogdan Nicolai
105 Views

Pun pariu*

Cand am inceput colaborarea cu ProMotor mi-am promis doua lucruri: 1) ca nu voi scrie niciodata despre partea tehnica a masinilor, pentru ca nu ma pricep si 2) ca nu voi scrie niciodata articole frustrate despre problemele din trafic, ca oricat de mult m-as enerva la volan, nu voi transpune asta in scris. Asta pentru ca altii pusesera pe hartie, inaintea mea, toate plangerile despe taranii patriei si pentru ca, inca din copilarie, am fost unanim acceptat, in scoala si intre prieteni, ca bun povestitor. Puteam deci sa ma tin de promisiuni, jucandu-ma, imaginandu-mi, “beletriscizand”. Din pacate, intr-o zi m-am enervat atat de tare in drum spre birou, incat am dat totul pe goarna in articolul rautacios de mai jos. Textul a ignorat total promisinea nr. 2. Drept pedeapsa, mi-am busit masina saptamana trecuta. Si cine credeti ca a fost prostul? Eu! Iata, mai jos, si textul cu pricina. Are nerv…

Pun pariu că scoţi capul pe geam în trafic şi fluieri ca la stâna. Te dai la femeile de la volan sau de pe trotuar, cu glume de rahat, care n-ar agăţa nici măcar o femeie stilată de trei sute de kile. Iar apoi închizi geamul şi le înjuri, aşa, ca pentru tine, că “toate-s nişte panarame, vrea numai bani”. Apoi te integrezi în scaun, cu mâna la puţa şi-ţi dai frâu liber imaginaţiei, care nu a mers vreodată mai departe de “a misionarului”. Pun pariu că frustrarea te face isteric şi începi să-i înjuri pe bărbaţii din trafic, dar cu uşile blocate şi cu geamurile bine închise.

Le înjuri şi pe femei, pentru că, brusc, le consideri urâte şi proaste. Îţi suni nevasta şi o arzi mult cu ea la telefon, fără handsfree. Eşti neatent. Îi spui că era să-l baţi pe unul mai devreme pentru că s-a băgat în faţă ta. Apoi te plictiseşti şi o cerţi aiurea pentru că întotdeauna ea e vinovată că tu eşti prost. Îi închizi, pentru că… eşti prost. Apoi continui să conduci, ca un prost. Pun pariu că asculţi muzică de la foarte proastă în jos, fără pic de mesaj, că pentru tine chitara are clape şi burduf, că nu ai depăşit niciodată muzica românească de restaurant, sau dacă ai auzit de artişti internaţionali, aceştia sunt doi trei DJ care pun piu-piu.

Pun pariu că îţi cobori nu numai geamul din stânga, ci şi pe cel din dreapta, ca se se audă bine de tot ce asculţi, pentru că tu eşti shmeker, eşti chiar boss, cum ţi-ar plăcea să-ţi spună prietenii. Pun pariu că ai muncit doi ani printre străini, că ţi-ai luat zeci de şuturi în cur pentru maşina asta la mâna a treia, pe care, în secret, o duci la service frecvent. Şi mai pun pariu că ţi-ai ales una din acele două mărci nemţeşti, care într-adevăr sunt bune, însă tu nu le-ai cumpărat pentru calitate, că nu ştii ce-i aia. Pun pariu că le iei faţa altor şoferi şi că nu ai măcar bunul simţ să apeşi câteva secunde butonul de avarii.

Pun pariu că n-ai auzit de prioritate de dreapta sau dacă ai auzit, nu ai înţeles-o. Sau că scoţi tot botul maşinii în intersecţii şi că-i obligi pe ceilalţi să te lase. Sau că eşti primul care claxonează maşina din faţă când s-a făcut verde. Pun pariu că nu ţi-ai cumpărat la bloc loc de parcare de la primărie, dar că te cerţi zilnic cu ceilalţi vecini pentru ele, pentru că, normal, ţi se cuvin, le meriţi. Pun pariu că ai tot felul de ursuleţi, zaruri şi cd-uri agăţate la oglindă şi stickere pe bord, pe scaune, pe geamuri. Pun pariu că ai dorinţa nestăvilită de a călca un motociclist sau măcar un biciclist, pentru că te enervează, pentru că ei, logic, nu sunt maşini, dar tu eşti. “Si pentru toţi cei cu care aş fi făcut toate aceste pariuri şi-aş fi pierdut/ N-am decât multă dragoste şi respect. N-am cum să uit!”

* – text inspirat din melodia“Pun pariu” a lui Nimeni Altu’. Versurile de la final sunt din aceeaşi melodie.

Articol publicat in septembrie 2008 in revista ProMotor.

Citeste si Propunere de lege

About the author:
Has 143 Articles

3 COMMENTS
 1. simi

  hahaha :)))))) Pai traim in Romania =))))))))))))))))

 2. Kri

  Salut, Bogdan!!! Sa stii ca nu te-am uitat si am citit de fiecare data tot ce postai pe blog… dar am incercat sa ma abtin de la comentarii ca prea des mi-au zis prietenii ca sunt obsedata de ProFM si tot ce mai e legat de tine 😀 >:D< te pup.

  Si bafta in continuare!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. bogdannicolai

  nu asculta de prieteni, asculta pro fm! 😀

  multumesc.

  mult noroc si tie!

RELATED ARTICLES

Back to Top